NIEUWS (archief)

Oud nieuw nieuws

THEORIEOPLEIDING BALLONVAREN DTO KNVvL VOLZET!

WOW! Inmiddels is Tom zijn derde theoriejaar aan het lesgeven binnen de DTO KNVvL. Sinds november 2022 hebben we het maximaal aantal inschrijvingen bereikt en hebben we sinds de oprichting van de Nederlandse DTO een stopzetting moeten doen. Op dit moment worden er in België geen Nederlandstalige lessen gegeven en kiezen veel Belgen, na contact met Tom, voor de DTO KNVvL in Nederland voor de theorielessen. Niet getreurd, vanaf 1 februari 2023 (vak: navigatie) kunnen enkele kandidaten instromen, maar ook deze plaatsen zijn beperkt! Wil je een kwaliteitsvolle theorieopleiding krijgen? Contacteer Tom dan snel als je in februari wilt starten aan je opleiding.

BELANG VAN INTAKEGESPREKKEN

Wanneer een kandidaat zich aanmeldt binnen de Nederlandse DTO wordt er een vaste procedure gevolgd. De kandidaat vult een korte vragenlijst in over zijn personalia, opleiding en motivatie. Vervolgens wordt er een telefonisch intakegesprek ingepland door Tom, theorie coördinator. Hier wordt gepeild naar motivatie en opleiding, maar wordt ook heel de opleiding uitgelegd. Daarna neemt Tom de tijd om op eventuele vragen van de kandidaat te antwoorden. Hij neemt dan ook al zijn tijd en iedere kandidaat vindt het een waardevol gesprek vol met informatie. Op dit moment hebben zich heel wat Belgische kandidaten aangemeld, die in november met het vak Human Performance zullen starten. Wij zijn blij dat heel veel beginnelingen de weg naar lerenballonvaren.be hebben gevonden. Wij zijn dan ook het enige bedrijf dat je kan opleiden van A tot Z, dat volledig onafhankelijk werkt en werkt op jouw tempo! Samen schrijven we een succesverhaal! 

NIEUWE REEKS THEORIELESSEN GESTART IN NEDERLAND

Koude temperaturen, veel wind en regen kondigen een nieuwe reeks theorielessen (2022-2023) aan. Afgelopen woensdag, 28 september 2022 is Tom gestart met een enthousiaste groep van bijna 20 leerlingen die hun BPL theorie willen behalen via de DTO KNVvL. Alle lessen zijn conform de leerdoelen en voorzien van een presentatie! Topkwaliteit met een succesformule! Wij wensen alle leerlingen veel succes toe! 

Wil je ook starten met je opleiding tot ballonvaarder? Je kan bij aanvang van een nieuw vak steeds instappen. Neem vrijblijvend contact op met Tom voor verdere informatie!

BIJLESSEN VOOR ELK VAK MOGELIJK

Naast de praktijklessen geeft Tom op vraag van leerlingen ook bijlessen.

Op zaterdag 24 september 2022 vindt er een nieuwe examendag plaats.

Ter voorbereiding op deze dag heeft Tom aan drie studenten individuele bijles gegeven voor verschillende vakken.

Er werd een presentatie van de leerdoelen per leerling gemaakt, inclusief examentraining.

Tom is gekwalificerd om al de 9 vakken te onderwijzen aan zowezl Nederlandse, als Belgische leerlingen.

Wij wensen Bjorn, Herman en Aart veel succes toe!

STEPHANIE GESLAAGD VOOR EXAMENVAART
Op 3 maanden tijd werd de praktijkopleiding van leerling Stephanie door instructeur Tom voltooid! Door de flexibiliteit en het goede weer in de ochtenden konden we dit realiseren. Alle leerdoelen waren eind augustus op examenstandaard. Intussentijd maakte ze drie solovaarten en deze ochtend stond haar examen op het programma. Ze maakte een goede vaart en mag zich vanaf vandaag ballonvaardster noemen! Proficiat Stephanie! Onze instructeur Tom kreeg ook de nodige complimenten examinator Koen (op foto). Opnieuw een vrouwelijke ballonvaardster erbij in België en die kan je bijna op 1 hand tellen. Veel succes en veilige vaarten toegewenst. Wil je ook ballonvaarder worden of zoek je nog een instructeur? Neem dan snel contact met ons! 

EERSTE SOLOVAART STEPHANIE
Op zaterdag 20 augustus 2022 stond de laatste lesvaart van Stephanie ingepland. Na 45min maakte ze een tussenlanding en stapte instructeur Tom uit de mand. Daarna mocht Stephanie solo verder varen. Dit is het einde van haar praktijkopleiding. Ze maakte een mooie rustige ballonvaart met een perfecte nadering naar het landingsterrein waar haar instructeur en crew haar stonden op te wachten. In 3 maanden tijd werd de praktijkopleiding volledig afgerond door instructeur Tom. We wensen Stephanie veel succes met haar examenvaart binnenkort! 

THEORIELESSEN DTO Lift-Off

Tom gaf de afgelopen periode heel wat theorielessen op zaterdag voor de Belgische DTO Lift-Off. Hij werd gevraagd om een aantal vakken te geven aan een tiental kandidaten. De vakken Human Performance, Beginselen van het vliegen, operationele procedures, vliegprestaties – en planning en algemene kennis van het luchtvaartuig werden door Tom deskundig gegeven. Er werd telkens een presentatie op maat gemaakt met daarin alle leerstof die belangrijk is, rekening houdend met de leerdoelen voor het examen. Ook het proefexamen werd door Tom opgesteld, afgenomen en verbeterd. 

PRAKTIJKOPLEIDING STEPHANIE
Sinds mei 2022 is Tom druk bezig met de praktijkopleiding van Stephanie. Zij slaagde met glans op alle theorie-examens en koos Tom als haar instructeur. Op dit moment heeft ze al 10 lesvaarten gemaakt en zit ze op het einde van haar opleiding. Alle aspecten worden uitvoerig gedemonstreerd en ingeoefend tijdens de lesvaarten, met de nodige aandacht voor het theoriegedeelte, voorbereidingen, briefings en checklisten. Na elke vaart stels Tom een debriefing op met een verslag over de vaart. Stephanie doet het zeer goed! Binnenkort zal zij haar solo doen om daarna haar examen af te leggen met een examinator. Alle avonturen kan je volgens op de pagina ‘lesvaarten’. 

NIET-EU ballonvaarders opleiden
Wanneer een ballonvaarder buiten de EU wilt komen varen in bv. Nederland of België moet hij/zij een aantal examens opnieuw doen in het land waar hij/zij wilt ballonvaren om zijn licentie te kunnen omzetten. Ünal, een ervaren Turkse ballonvaarder, moest de vakken Wetgeving en Human Performance afleggen op 8 april 2022 in Nederland. Hij kreeg een intensieve opleiding op maat. Al het lesmateriaal is conform en in de Engelse taal. Tom is de enige lesgever die lesmateriaal in het Engels heeft. Op een week tijd kon hij op examen gaan! Hij slaagde dan ook met glans voor beide vakken! We wensen Ünal veel ballonplezier deze zomer in Nederland!

BIJLESSEN
Studenten kunnen bij ons steeds terecht voor extra lessen over een bepaald vakken of meerdere vakken. Onlangs kregen 4 studenten een intensieve bijles navigatie. Zij ontvingen een presentatie op maat. Neem contact met ons op indien je extra hulp nodig hebt tijdens het studeren!

Met de nodige kennis geven we je extra uitleg met een presentatie op maat en oefenvragen om verder mee aan de slag te gaan. 

MOOI OP SCHEMA MET THEORIELESSEN
Reeds 6 van 9 vakken werden online gegeven in de Nederlandse ballonschool in het trimester van 2022. Op dit moment zijn de leerlingen één van de moeilijkste vakken aan het volgen: navigatie. Binnenkort heeft een luchtvaartkaart geen geheimen meer voor onze studenten.

RECOMMENDATION FLIGHT 
Op 26 februari 2022 nam Tom een recommendation flight af van kandidaat-leerling Kaylee ter voorbereiding op het praktijkexamen. Ze deed het prima en mag dan ook op examen gaan. Veel succes, Kaylee met je examenvaart! Het verslag kan je lezen op deze pagina.

Update: we ontvingen het goede nieuws dat Kaylee is geslaagd en er zo dus een nieuwe vrouwelijke ballonvaarder is bijgekomen! We wensen jou veel fijne ballonmomenten toe! 

EERSTE FYSIEKE LES SINDS LANG
Om de studenten zo goed mogelijk voor te bereiden werd er besloten een fysieke les navigatie in februari te organiseren in Woerden binnen de Nederlandse DTO. Zo konden de studenten optimaal oefenen met de kaarten onder begeleiding van theorielesgevers René en Tom. Het was een leerrijke (kaart)avond. 

CLUSTER BALLONVAREN
De eerste studenten zullen op 19 januari de 4 vakken van de cluster ballonvaren gaan afleggen. Ze kregen de afgelopen twee weken een intensieve examentraining en het verplicht proefexamen werd afgenomen. We wensen alle leerlingen veel succes toe! In de maand februari starten we met vak navigatie. 

NIEUWE BIJKOMENDE FUNCTIE
Vanaf 1 januari 2022 is Tom de nieuwe Theoretical Training Coördinator van de DTO KNVvL. Naast het ontwerpen van de theorielessen, het geven van de theorielessen én praktijklessen, zal hij nu ook instaan voor de coördinatie van alle theorielessen gegeven door de DTO KNVvL. Hij is dan ook het aanspreekpunt voor het theoretisch gedeelte. Je kan bij hem ook terecht voor de praktische opleiding.

FI OPFRISSINGSCURSUS
Onze instructeur Tom nam op 25/11/2021 deel aan de verplichte opfrissingscursus van de DTO (ballonschool). Daarnaast vond er ook een online overleg plaats met alle aangesloten instructeurs om de praktijkopleiding te standariseren. 

VOLOP THEORIELESSEN GEVEN
In de maanden september, oktober en november 2021 werden de eerste twee theorievakken (Meteorologie en human performance) online gegeven. Na de examentraining en deelnamen aan het proefexamen. kreeg elke student zijn voordracht voor deelname aan de examens (foto JR). 

START SCHOOLJAAR 2021-2022
In de maand september zijn we gestart aan het nieuwe schooljaar met 10 enthousiaste studenten. Zij zullen tot en met mei 2022 de lessen online volgen volgens de nieuwe leerdoelen van STEBZ in de DTO KNVvL. Alle informatie vind je in dit document.

ONTWERPEN EN GEVEN VAN ENGELSTALIGE LESSEN

In de maanden maart-juli 2021 hebben we naast de Nederlandstalige lessen, ook lessen ontworpen in het Engels in samenwerking met enkele partners. Deze hebben we nadien online gegeven aan de eerste leerlingen uit Saoedi-Arabië die hun opleiding zijn gestart voor de eerste ballonvaarders te worden in hun land.

Update: inmiddels zijn twee van deze studenten geslaagd voor hun theorie- en praktijkexamen! We zijn fier om mee te kunnen werken aan dit uniek project, want deze studenten zijn de allereerste ballonvaarders in Saoedi-Arabië. 

NIEUWE LEERDOELEN STEBZ

De nieuwe leerdoelen van STEBZ  zijn in mei 2021 gepubliceerd en online raadpleegbaar via volgende link:

https://www.stebz.nl/ballonvaren/leerdoelen

OPSPLITSING VAK BALLONVAREN EN MATERIALEN
Vanaf april 2021 is conform de EASA-regelgeving het vak ballonvaren en materialen opgesplitst in 4 verschillende vakken. Voor elk onderdeel dient er een apart examen afgelegd te worden. In totaal zijn er 9 vakken voor het behalen van je theoretisch gedeelte. 

LEERLINGEN OP EXAMEN
Op 24 maart 2021 kreeg elke student de toelating om deel te nemen aan het examen navigatie, ballonvaren & materialen of een ander vak waarvan een voordracht moest afgeleverd worden.
We wensen alle leerlingen veel succes op 31 maart 2021.

EXAMENS STEBZ UITGESTELD
Door de verlenging van de strenge coronamaatregelen in Nederland zijn de examendagen van januari en februari geannuleerd. De eerste volgende examenmogelijkheid is op woensdag 31 maart 2021. 

START THEORIEONDERDEEL NAVIGATIE

Het onderdeel ballonvaren en materialen is in vier weken volledig afgerond door Tom. De lessen werden opgebouwd op basis van de examenleerdoelen en bevatten veel afbeeldingen en filmpjes. Daarnaast werden er heel wat oefeningen gemaakt. 

STUDENTEN KLAAR VOOR HET EXAMEN BALLONVAREN EN MATERIALEN

Na een intensieve examentraining en een individueel proefexamen leggen alle studenten voor dit theorieonderdeel volgende week 20 januari 2020 hun examen af. We wensen alle studenten veel succes! 

FIJNE VEILIGE FEESTDAGEN

Het zijn helaas hele andere feestdagen dan dat we allemaal hadden gedacht. Toch hopen we dat jij en je familie er mooie dagen van kunnen maken met elkaar. Misschien niet fysiek samen, maar wel in elkaars hart. Zo kunnen we deze moeilijke tijd vol kracht en liefde doorstaan.

TWEEDE THEORIEONDERDEEL AFGEROND
Het onderdeel ballonvaren en materialen is in vier weken volledig afgerond door Tom. De lessen werden opgebouwd op basis van de examenleerdoelen en bevatten veel afbeeldingen en filmpjes. Daarnaast werden er heel wat oefeningen gemaakt. 

OVERSCHAKELEN OP ONLINE LESGEVEN

Door de verstrengde maatregelen ter bestrijden van het coronavirus gaan alle theorielessen online door tot eind januari. We beschikken over een ultra modern systeem om de lessen vlekkeloos te kunnen geven. 

EERSTE STUDENTEN GESLAAGD

Op 17/12/2020 ontvingen de studenten die deelname aan het examenonderdeel ‘menselijke prestaties’ hun officiële uitslag. Alle leerlingen van Tom zijn met glans geslaagd. Proficiat! We wensen iedereen veel succes met de volgende theorie onderdelen en/of start met hun praktijkopleiding. 

EERSTE THEORIEONDERDEEL AFGEROND

Sinds september is Tom aan de slag voor het geven van theorieopleiding. De lessen ging zowel fysiek (met de coronamaatregelen) als online door. Het onderdeel menselijke prestaties en beperkingen is begin november afgerond. De leerlingen krijgen nu nog examentraining en een proefexamen. Volgende maand gaan ze dan op examen.